Teken hond
Teken zijn spinachtige parasieten (8 potig) die zich ophouden in lage vegetatie, zoals struiken en grassen. Wanneer de hond voorbij loopt laten ze zich vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen. Alhoewel de teek zelf irritatie kan veroorzaken, op de plek waar hij zich vasthecht, zijn vooral de ziekten die hij kan overbrengen van belang.
Waar zitten de teken op de hond?
Teken hebben voorkeursplaatsen voor nek, oren, kop en poten, maar kunnen ook elders op het lichaam voorkomen.
Hoe groot is een teek?
Een teek kan heel klein zijn (1 mm) tot heel groot (1 cm). Er zijn diverse stadia in de levenscyclus van de teek. De Volwassen vrouwtjes teek legt eieren. De eieren komen uit en worden larven (6 potig), na een bloedmaaltijd gaan deze over in een nymfe (8 potig). Zodra de nymfe een bloedmaaltijd heeft gehad onstaat de volwassen teek (8 potig).
Alleen de volwassen teken kunnen gigantisch opzwellen nadat ze gegeten hebben.
We hebben een film gemaakt van een teek:
Op onderstaande film kun je zien hoe een teek eruit ziet en hoe deze loopt.
Een reactie in de huid ….
Als een teek zich vastbijt in de huid kan de hond ierop reageren door er aan te gaan likken of bijten. Op de foto hieronder zie je een heel klein teekje die maar 1,1 mm groot is. De teek heeft 6 poten en is daarom een larve ….
En als het beestje nog kleiner is?
Als je een beestje in de periode juli tot september, maar vooral in augustus dan moet je denken aan een oogstmijt of herfstmijt ….
In welke periode komen teken voor?
Bij teken zag je vroeger vaak pieken in het voor- en najaar, maar er komen nu meer teken voor dan vroeger en gedurende het gehele jaar moet je erop bedacht zijn.
Diagnose
Het vinden van teken op het lichaam geeft uiteraard de diagnose. Een tekenbeet gaat zelden gepaard met jeuk. Er kan een rode, wat gezwollen plek ontstaan op de plek van de tekenbeet, deze trekt na een paar dagen weg. De geirriteerde plek is echter niet het hoofdprobleem. Dat teken ziektes kunnen overbrengen is een veel groter probleem.
Haal de teek binnen 24 uur van uw hond !
Therapie
Controleer uw huisdier dagelijks op teken en verwijder ze direct. Controleer na een wandeling in een bossige omgeving niet alleen uw hond, maar ook uzelf. Het is belangrijk dat de teek binnen 24 uur nadat deze zich vast heeft gebeten verwijderd wordt, dan is er namelijk nog geen verbinding tussen de gastheer en de maag van de teek.
Er worden dan nog geen ziek makende bacterien of andere ziekteverwekkers overgebracht.
Hoe moet de teek verwijderd worden?
De teek kan makkelijk verwijderd worden met een speciaal tangetje, een ticklasso van Trix of een otom-haakje. Gebruik géén spiritus, alcohol of slaolie als u de teek gaat verwijderen. De teek kan dan juist overgeven en ziekmakende stoffen overbrengen in het bloed.
Nadat u de teek weggehaald heeft ontsmet dan de plek waar de teek gezeten heeft, met alcohol, spiritus of chloorhexidine.
Let op: draai de teek er rustig en voorzichtig uit. Dan komen de monddelen los uit de huid. Indien u te hard trekt dan trekt u het lichaam van de kop af en blijft de kop vastzitten in de huid. Hierop kan een ontsteking ontstaan.
Ziekten door teken overgebracht.
Teken kunnen helaas diverse ziektes overbrengen.
Lyme disease
De Nederlandse teek, de Ixodus ricinus of bruine schapenteek, kan de bacterie Borrelia burgdorferi of de verwekker van Lyme disease overbrengen.
De Zuid Europese teken, de Dermacentor-teek en de Rhipicephalus-teek kwamen tot voor kort alleen in landen rond de Middelandsezee voor, echter deze gevaarlijke teken zijn ook in Nederland opgedoken. De Dermacentor brengt de ziekte Babesia en de Rhipicephalus brengt de ziekte Erhlichia over.
Autochtone Ehrlichiose
Rhipicephalus teken die tot nu toe alleen in het buitenland voorkwamen worden in toenemende mate aangetroffen op honden die nooit in het buitenland zijn geweest. Deze teken brengen ehrlichiose over, een serieuze ziekte die te herkennen is aan bloedingen, koorts, gewichtsverlies en apathie
Autochtone Babesiose
Honden die nooit naar het buitenland zijn geweest worden besmet met ziektes die normaliter alleen in Zuid Europa voorkomen!
De Dermacentor reticulatus is inmiddels zo vaak door verschillende honden uit het buitenland meegenomen dat deze teek zich permanent in Nederland heeft gevestigd. Deze teek draagt babesiose over, een ziekte die te herkennen is aan koorts, bloedarmoede, donkere urine en nierfalen. Zonder behandeling is babesiose fataal voor de hond.
Lees verder over de tekenziekten ….
Preventie
Afgezien van een geirriteerde plek waar de teek zat is het van belang om teken te bestrijden om ziektes te voorkomen. Dit laatste is vooral belangrijk in het buitenland, maar ook op bepaalde plaatsen in Nederland.
Als dierenartsen adviseren wij om tekenmiddelen te gebruiken die tweeledig werken: de teek afschrikken (repellent werken) en de teek afdoden.
Dit kan bijvoorbeeld met een tekenband van het merk Scalibor, een pipet (Pulvex) of een spray (Defendog). In deze middelen zitten synthetische pyrethroïdes: Delta- of Permetrin.
Middelen die alleen de teek afdoden zijn bijvoorbeeld fipronil (Frontline) of pyripole (Practic) deze doden alleen de teek.
Let op: Bij katten adviseren we andere middelen: de bij de hond geadviseerde synthetische pyrethroïdes (Scalibor, Pulvex, Defendog) zijn dodelijk voor de kat!
Nieuw sinds 2014 Bravecto en sinds 2016 Simparica ….
Voor de hond zijn tabletten tegen teken op de markt Bravecto die 12 weken lang werkt tegen teken! En als alternatief Simparica die 4 tot 5 weken werkt tegen teken. De teek wordt binnen 12 uur gedood, dus ruim voordat de teek ziektes kan overbrengen. Het werkt niet repellent, alleen afdodend.
Interessante tekensites
- We hebben diverse interessante websites verzameld die meer informatie over teken en de door teken overgebrachte ziektes beschrijven:
- Teken gevraagd: Dead or alive!
De site van Tickbusters vraagt u als eigenaar om teken die u van uw huisdier afhaalt in te sturen om na te gaan wat voor een soort teek het is en of deze besmet was met een ziekte.
Let op: Als u de moeite neemt om de teek in te sturen krijgt u na een paar weken een reactie: wat was het voor een teek en was deze besmet! - Lees meer over Lyme disease bij honden, een artikel in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.
- Lees meer over: over de tekenziekten bij honden op de site van MSD (voorheen Intervet) ….
- De site van de Otom tekenhaak: http://www.otom.com/otom-tick-twister-haak
- De site van de tekenlasso: Trix tekenlasso
- Een site over door teken overgebrachte ziektes bij mensen Nederlandse Vereniging van Lyme Patiënten
Source:
http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/hond/teken.html