Oorproblemen
Een groot deel van de aandoeningen waarmee een dierenarts te maken krijgt hebben te maken met de oren. Honden oren zijn aan de binnenkant warm en vochtig, kortom de ideale omstandigheid voor mijten en andere schadelijke organismen. Voor mijten zijn vooral jongere honden gevoelig, schimmels en bacteriën komen juist bij oudere honden vaker voor.
Allergieën zorgen vaak voor jeukende oren, daar bovenop komt nog eens dat klitten en zaden makkelijk in de oren blijven hangen die op hun beurt irriteren en infecties kunnen veroorzaken.
Doordat in de oren zich ook het evenwichtsorgaan bevindt kunnen kleine problemen grote gevolgen hebben. Een niet behandelde oorinfectie kan leiden tot doofheid, maar ook tot infecties elders in het lichaam. Het is dus belangrijk dat dergelijke situaties voorkomen worden.
herkenning aandoeningen
Oorinfecties en andere aandoeningen aan het oor bevinden zich meestal in het zichtbare deel van het oor, wanneer dit niet zo is kan dat grote problemen veroorzaken. Wanneer uw hond zijn kop scheef houdt of zijn evenwicht kwijt lijkt te zijn kan dat wijzen op een oorinfectie waar zeker door een dierenarts naar gekeken moet worden. (middel is waarschijnlijk antibiotica).
Een regelmatige inspectie van de oren kan problemen voorkomen, gezonde oren zijn roze, schoon en ruiken nauwelijks. Warme oren kunnen eveneens duiden op problemen.
wanneer u denkt dat er iets mis is met de oren is het verstandig even langs de dierenarts te gaan, wanneer problemen in een vroeg stadium ontdekt worden zijn deze makkelijk efficiënt te behandelen. Behandelingen in een later stadium zullen moeilijker gaan, en blijvend letsel is dan niet uitgesloten.
Mijten
Wanneer een hond met zijn kop schudt en aan zijn oren krabt is het verstandig even op mijten te controleren. Mijten zijn witte parasieten die wat op kleine krabbetjes lijken. Ze voeden zich met vuil en dode huidresten in het hondenoor. De jeuk die zij veroorzaken is zeer hevig, wanneer er niets aan wordt gedaan is de kans groot dat ze hun oren openkrabben van de jeuk. Mijten vallen niet zo op, wat wel duidelijk te zien is is de roodbruine afscheiding die ze produceren.
Oren spoelen – Het eerste wat u kunt doen om van de mijten af te komen, is de oren goed uitspoelen. Hierdoor wordt een deel van de mijten en de afscheiding verwijderd, het verder behandelen wordt hierdoor makkelijker.
Waterazijn oplossing – Wat u ook kunt doen om het aantal mijten sterk te verminderen is het volgende; Doop een prop watten in een waterazijn oplossing (50% – 50%). Knijp deze vervolgens uit boven het oor, van de betreffende hond, zodat de vloeistof er in druppelt. Masseer hierna het oor zodat de vloeistof goed verspreid. Hierna moet, met schone wattenbolletjes, de vloeistof, en vuil, uit het oor verwijderd worden net zo lang tot er geen vuil meer meekomt. Deze behandeling kan eens per week gedaan worden.
Wassen – Het is geen middel om het te verhelpen, maar wassen met een ontsmettende shampoo verwijderd de mijten uit de vacht en helpt de klachten verminderen. Herhaal deze behandeling enkele keren (Max 1 keer per week)
Olie behandeling – Door wat minerale olie in het oor te laten druppelen verdrinken de mijten en wordt de jeuk minder. Druppel vervolgens dagelijks 5 à 10 druppels olie in elk oor en masseer dit goed in. Doe dit circa 8 weken lang.
Bepoederen – Het bepoederen van de kop en rond de oren zorgt ervoor dat de ademhalingsopeningen van de mijten verstopt raken en ze daardoor korter leven. Het maakt niet uit welke soort poeder er wordt gebruikt, bijvoorbeeld baby-, vlooien- of talkpoeder.
Bij de behandeling van mijten bij één huisdier moeten ook alle andere huisdieren worden behandeld (vooral katten, zij brengen meestal de oormijt over op honden).
Het is overigens niet gemakkelijk uw viervoeter van oormijten te verlossen, middeltjes geven vaak niet het gewenste effect omdat de mijten wegkruipen tot het middel is uitgewerkt. Onafhankelijk van het middel (wél afhankelijk van het dierenarts advies) dient u welk middel u ook neemt het zes tot acht weken toe. Mijten leven slechts 4 weken, dus dan weet u zeker dat ze zijn uitgeroeid. Blijf na de behandeling intensief controleren of echt alle mijten weg zijn.
Oorinfecties
Net als bij mensen komen oorinfecties ook vaak bij honden voor. Bacteriën houden van warmte, vocht en vet. Kortom, het oor is de ideale plaats. Honden die vaak zwemmen of in vochtige gebieden leven hebben een grotere kans op een infectie.
Oorinfecties zijn erg pijnlijk. Geïnfecteerde oren zijn rood en warm en kunnen erg stinken. Het is dan ook zeer gemakkelijk te bepalen of een oor wel of niet ‘gezond’ is. Is de lucht heel sterk, dan heeft de hond een schimmel (lucht als zweetsokken) of bacteriële (zure lucht)infectie. Meestal is het gemakkelijk te behandelen, maar als het na een dag nog niet over is is het toch aan te raden even langs de dierenarts te gaan.
Troep er uit halen – Voor de oorinfectie bestreden kan worden moet het oor eerst schoon worden gemaakt, dit kan bijvoorbeeld met de punt van een (schone!) zakdoek of een washandje. Gebruik sowieso geen wattenstaafjes omdat deze het vuil juist dieper in het oor duwen en zo de infectie verergeren.
Schoonspoelen – Door het oor te spoelen met een oplossing van water, azijn en medicinale alcohol (33% – 33% – 33%) worden de organismen gedood die verantwoordelijk zijn voor de infectie en wordt ook meteen voorkomen dat het terug komt. Dit kan het beste 2x per dag worden gedaan door een, in de vloeistof gedoopt, wattenbolletje boven de ooringang uit te knijpen en vervolgens het oor te masseren. De alcohol kan prikkelen, wanneer de hond hierdoor protesteert kan er ook vanaf worden gezien dit aan de oplossing toe te voegen. Het risico op het terugkeren van de infectie is dan echter wel groter. Meestal werkt deze behandeling goed en is de oorinfectie binnen een week verdwenen, wanneer dat niet het geval is moet (wederom) de dierenarts worden geraadpleegd.
‘Voorwerp’ in het oor
Doordat honden overal snuffelen en overal met hun snuit tussen gaan is het goed mogelijk dat er iets, als bijvoorbeeld een klit, in het oor blijft zitten. Het kan erg pijnlijk zijn wanneer dat gaat irriteren. Vaak kan door het kijken in het oor de boosdoener snel worden opgemerkt. Maar wanneer uw hond zijn kop scheef houdt en zit te krabben aan het oor en u ziet niets, dan zit het waarschijnlijk dieper en is het verstandig even langs de dierenarts te gaan.
Ziet u het voorwerp wél zitten, dan kunt u het zelf verwijderen met bijvoorbeeld een pincet of een speciaal tangetje dat in de dierenspeciaalzaak te koop is. Het is verstandig de kop vast te houden. Soms lukt het verwijderen beter door met water te spoelen, vul een (oor)spuitje met water en laat het water zachtjes in het oor lopen tot het oor vol is. Mogelijk komt het voorwerp dan los. Wanneer ook dat niet helpt is het ook mogelijk 10 à 20 druppels minerale olie in het oor te druppelen. De olie verzacht ook de jeuk en mogelijke pijn. Helpt dat ook niet, dan moet u even langs de dierenarts.
Oorproblemen kunnen vaak niet voorkomen worden. Maar door een regelmatige controle kunnen ze vroegtijdig worden opgemerkt en daardoor sneller en effectiever worden behandeld. Meer informatie over de regelmatige controle in de gezondheids checklist
Source : Het Dieren Rijk